top of page

3D GÖRSELLEŞTİRME PROGRAMLARI

Tüm dijital araçlar her geçen gün değişip gelişirken 3D görselleştirme programları da hızlı bir biçimde gelişme gösteriyor. 3D modelleme araçlarından render motorlarına kadar tüm yazılımlar çeşitleniyor ve hızla gelişme gösteriyor. 3D modelleme programlarında yapılan iyileştirmeler özellikle model işlemini kolaylaştırarak tasarımcıların projelerine odaklanmasına imkân tanıyor. Daha kolay ve efektif modelleme sayesinde mimar, iç mimar ve diğer tasarımcılar teknik yazılım detayları yerine proje fikrini geliştirmeye vakit harcayabiliyor. Bu gelişmeler 3D görselleştirme ve proje niteliğini olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle basit arayüze sahip kolay kullanımı olan 3D modelleme programları görselleştirme uzmanı ve tasarımcıların tercihi oluyor.


Yakın zamana kadar alternatifleri az olan yazılımların, daha pratik yazılım araçlarının çıkmasıyla kullanıcı sayıları azalıyor. Örneğin geçmiş yıllarda yaygın olarak kullanılan 3dmax yazılımına da alternatif olarak özellikle mimari modellemeye yönelik ortaya çıkan Sketchup gibi pratik modelleme yazılımları mimarların tercihi olmaya başladı. Modelleme araçlarının yanında görselleştirme araçları yani render motorları da büyük gelişmeler gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda yine az sayıda olan render motorları bugün çok sayıda alternatife sahip. Bu çeşitlilik de yazılım firmaları arasında bir rekabet oluşturuyor ve ürünlerini geliştirmeye yöneltiyor. Bilgisayar sistemlerinin render çalışmalarını uzun sürelerde tamamladığını düşünürsek, render motorları için hız faktörü önemli bir parametre olarak karşımıza çıkıyor. 3D görselleştirme uzmanı ve tasarımcıların hızlı biçimde final görsellerini elde edebilmesi kadar görsel nitelikleri de önemli bir parametredir. Bu noktada gerçekçi render için en doğru ve hızlı ışık hesaplamalarını yapmak için yazılımlar 3D render firmaları tarafından daima geliştiriliyor. Yine örnek vermek gerekirse sektörde lider konumunda olan Chaos Group’a ait Vray yazılımı en yaygın kullanılan render motorlarından birisiydi. Fakat son yıllarda Corona Render gibi daha hızlı ışık hesaplamaları yapan yazılımlar piyasaya sürüldü ve Vray kullanıcısı olan 3D görselleştirme uzmanlarının da büyük bir kısmı bu yazılımlara yöneldi. Görsel niteliği itibariyle Vray ile başa baş konumda olan Corona Render programı, kısa sürede Vray kadar popülerlik kazandı. Chaos Group firması da bu yükselişten etkilenmiş olacak ki bu yeni yazılımı satıl aldı ve bünyesine kattı. Bunların yanında bu render motorları kadar gerçekçi görsellere imkân tanımasa da Lumion, Twinmotion ve Enscape gibi gerçek zamanlı render motorları da pratiklikleriyle ön plana çıkarak tasarımcıların tercihi olmakta. Tüm bunların yanında hazır model kütüphaneleri de 3D görselleştirme uzmanları için önemli bir avantaj sağlamaktadır. Lumion gibi bazı render motorları bu avantajıyla ön plana çıkarken, geçtiğimiz yıl Chaos Group firması Vray yazılımında Cosmos eklentisiyle önemli bir iyileştirmeye imza attı. Cosmos ile kullanıcılara oldukça geniş bir kütüphane sağladı. Cosmos içerisinde mobilya, insan, araç, bitki gibi çok çeşitli 3D modeller sunmanın yanında oldukça pratik bir kullanıma da sahip. Ayrıca kütüphanesini Lumion gibi her yeni yılda bir sunulan yeni sürümünde değil, kısa periyotlarla güncelliyor ve her geçen gün 3D kütüphanesini hızla genişletiyor. İçeriğindeki modeller, oldukça kaliteli modeller olup 3D görselleştirme uzmanlarından tam not aldı diyebiliriz.


3D GÖRSELLEŞTİRME
Sketchup ve Vray kullanarak hazırladığımız, tamamında Cosmos modelleri kullandığımız bir render örneği


Rekabet nitelik ve hız yönünde sürerken bir diğer yönüyle bu yazılım alternatiflerinin artıyor olmasının lisans ücretlerini de daha makul seviyelere çekeceğini düşünüyoruz. Özellikle ürün görselleştirme ve modelleme çalışmaları yapan tasarımcılara yönelik olarak Blender gibi açık kaynaklı, ücretsiz araçların da sayısının artması fiyatları oldukça etkileyecektir.


Özetle 3D görselleştirme programları modellemeden render alanına kadar oldukça hızlı bir geliştirme göstererek tasarımcıların projelerine daha fazla odaklanmasına imkan tanıyor. Bu geliştirmeleri ve yeni çıkan içerikleri süreçte sizlerle paylaşıp detaylı bir inceleme yaparak en pratik 3D çözümlere göz atacağız. Bu konunun takip edilmesi tasarımlarımızın fikir geliştirme aşamasına daha geniş bir süre ayrılarak daha nitelikli projeler ortaya konulması açısından oldukça önemlidir.

115 görüntüleme
bottom of page