top of page

2022 Yılı Mimari Görselleştirme ve Render Fiyatları

Geçtiğimiz yıl yazdığımız mimari görselleştirme ve 3D tasarım çalışmaları fiyatlarıyla ilgili yazımızda sabit bir fiyat aralığının olmadığından, projenin detay seviyesi gibi birçok parametreye göre fiyatların oldukça değişkenlik gösterebildiğinden bahsetmiştik. (2023 yılı için güncel fiyat bilgisine bu linkten ulaşabilirsiniz.) Bununla birlikte fiyat belirlerken yaptığınız görsel, animasyon ve diğer 3D görselleştirme çalışmalarının da niteliğini göz önünde bulundurmanız gerektiğine vurgu yapmıştık. Bu parametreleri buradan okuyabilirsiniz. Bu öneriler doğrultusunda belirlenen render fiyatları 2022 yılı itibariyle oldukça değişmiş durumda. Çünkü Türkiye’de 3d mimari görselleştirme fiyatları da başta döviz olmak üzere artan fiyatlardan doğrudan etkilendi. Render fiyatları için net rakamları paylaşmadan önce bu değişen maliyetlerden ve sebeplerinden kısaca bahsedelim.


MİMARİ GÖRSELLEŞTİRME


Bu noktada mimari görselleştirme uzmanı ve tasarımcılarının yazılım maliyetleriyle birlikte temel giderlerinden olan donanım maliyetleri döviz krizi, pandemi sürecinde dünyada yaşanan üretim sıkıntıları ve ekran kartlarıyla yapılan coin madenciliğine artan taleple birlikte son derece yüksek bir artış göstermiş oldu. Özellikle ekran kartlarında yaşanan arz sıkıntısı ekran kartlarını bulunmaz hale getirmiş olsa da son haberler ve üretici şirketlerin açıklamaları üretimin yeteri düzeye geldiği ve çok yakın zamanda stokların talepleri karşılar seviyelere geleceği yönünde oldu ve görselleştirme uzmanı ve 3D tasarım çalışmaları yapan tasarımcıları sevindirdi. Bu yönüyle iyimser bir bakış gösterilebilse de dövize endeksli olan donanımların fiyatlarının artmasındaki en önemli temel sebebin yaşanan döviz krizi olduğunu söylemek mümkün.


En basit şekilde ele alacak olursak görselleştirme firmalarının kullanabileceği ideal bir bilgisayar sistemi geçen yıl bu tarihlerde 35-40 bin lira civarındayken, bugün aynı sistemler 75-80 bin lira civarında satıştalar. Dövizde yaşanan bu denli yüksek artış sadece donanım fiyatlarına yansımadı elbette. Profesyonel olarak görselleştirme çalışmaları yapan ve 3D render hizmeti veren firmaların çeşitli CAD, modelleme, render ve grafik yazılımları kullanması gerektiğini hatırlamak gerekir. Bu noktada tüm bu yazılımların yurt dışındaki yazılım firmalarından tedarik edildiğini söylediğimizde, fiyatlarının da döviz endeksli olduğunu söylemeye gerek yok. Örnek vermek gerekirse 3 bin Euro fiyatla satın alınabilen 3D render motoru olan Lumion yazılımına geçtiğimiz yıl bu tarihlerde 25 bin lira kadar bir ücrete sahip olabilirken bugün bu fiyat 46 bin lira civarına gelmiş durumda. Yazılım ve donanım fiyatlarında hal böyle olunca bazı mimari görselleştirme firmaları ve 3D tasarım uzmanlarının fiyatlarını dolar endeksli belirlemesi veya fiyat tekliflerini dolar olarak vermesi pek fazla yadırganacak bir durum değil.


İÇ MEKAN RENDER


Sistem maliyetlerine ek olarak 3D görselleştirme firmaları için enerji maliyetleri de ciddi boyutlara ulaştı. Öyle ki sürekli render alan görselleştirme ofisleri için enerji maliyetleri de önemli bir gider kalemi olup katlanarak fiyatlara yansımış durumda. Bununla birlikte tüm sektörler için geçerli olan standart maliyet kalemlerinin ne denli katlandığından bahsetmeye gerek yok.


Tüm bunlar ele alındığında mimari görselleştirme fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre en az 2 kat arttığını ön görebiliriz. Bu noktada ortalama tek bir render bilgisayarı sisteminin 100 bin liralara, yazılım maliyetlerininse yıllık ortalama 40-50 bin liralara ulaştığını ele alırsak mimari görselleştirme çalışmaları yapmak isteyen yeni mezun mimar, iç mimar veya diğer tasarım disiplinlerine dahil olan genç girişimcilerin bir ofis kurmasının ve 3D tasarım hizmetleri vermesinin oldukça güç hale geldiğini gözlemleyebiliriz. Bu durum bir süreliğine hem fiyat hem de nitelik anlamında 3D görselleştirme sektöründe oluşacak bir rekabetin artmasını engelleyecek gibi görünüyor.


Neredeyse her ay fiyatlarla ilgili artış yönünde bir güncelleme geliyor olsa da ortalama olarak bugün mimari görselleştirme fiyatları için tek kare render fiyatının 1500 ile 3000 lira arasında değişebildiğini söyleyebiliriz. Daha önceki yazımızda net biçimde belirttiğimiz gibi render fiyatları projeye, tasarımın detay seviyesine ve müşterilerin diğer beklentilerine göre çok değişkenlik gösterebilir.


Freelance çalışan arkadaşlar ofis ve vergilendirme maliyetleri yoksa paylaştığımız aralığın alt kısımlarında (1500-2000 lira/görsel karesi) kalabilir veya çok iyi nitelikte görsel ve çalışmalar sunduklarını düşünüyorlarsa bu aralığın ortalarında (2000-2500 lira/görsel karesi) bir fiyatlandırma yapabilirler. Bununla birlikte bu işe özel kullandığı bir ofis ve ofise ait giderleri olan, resmi çalışarak vergi ödeyen profesyonel render ofisleri ise bu aralığın tavan kısımlarında (2500-3000 lira/görsel karesi) bir render fiyatlandırması yapabilirler. Bunlar mimari görselleştirme fiyatları olup talep edilen farklı açı ve perspektiflerdeki görsellerin sayısına göre görsel karesi sayısında belirli iskontolar yapılabilir. Ayrıca ürün görselleştirme veya farklı görsel çözümler için farklı fiyatların olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu fiyatlar hakkında detaylı bilgiyi de çok yakında paylaşacağız.


Yazımızı bitirirken, 3D tasarım çalışmalarında fiyatlandırmanın görselleştirme uzmanı ve ürettiği görsellerin niteliği, ofisin kurumsal kalitesi ve sektördeki konumuna göre de oldukça değişkenlik gösterdiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

966 görüntüleme
bottom of page