top of page

3D GÖRSELLEŞTİRME UZMANININ DİJİTAL ENVANTERİ

3D görselleştirme çalışmaları yapan ofis ve kişilerin önem vermesi gereken konuların birincisi çalışmalarını destekleyen malzeme deposu niteliğindeki ögelerin düzenli ve zengin biçimde bulundurulmasıdır. Başta mimari görselleştirme olmak üzere 3D çizim ve render çalışmaları yaparken elinizin altında belirli dosyaların hazır biçimde olması gereklidir. Çalışma esnasında internet üzerinden araştırmayla ve dosya indirme süreciyle vaktinizi harcamadan hızlı bir biçimde her malzemeye erişmeniz için her 3D model dosyasını el altında bulunduracak şekilde bir arşiv oluşturmuş olmanız önemlidir. Böyle olduğunda enerjinizi daha çok çalışma ve tasarımın detaylarına harcayarak nitelikli tasarım ve mimari görselleştirme çalışmaları yapabilirsiniz. Gelelim 3D görselleştirme uzmanının araç gereç deposu niteliğindeki arşivinde bulunması gerekenlerin neler olduğuna.


1- 3 Boyutlu Model Arşivi

3D model kütüphanesi 3D mimari görselleştirme işinin sahip olunması gereken olmazsa olmaz içeriklerindendir. Sıralı, çabuk erişilebilir ve gruplandırılmış model dosyalarına; hatta bazen konseptlere ayrılmış tasarım grupları şeklinde derlenmiş bir model kütüphanesine sahip olmanız çok faydalı bir sistemdir. Bu ön çalışma sayesinde 3D model sitelerinde model arama gezintileriyle çalışmanız bölünmez, tasarım motivasyonunuz üst seviyede seyredebilir. 3D model arşivi yaparken özellikle kaliteli 3d model arşivi hazırlamış olmaya özen göstermeniz gerekir. Kaliteli görsel parametreleri yazımızda bahsettiğimiz gibi nitelikli görselleştirme işleri için kaliteli modeller kullanmak önemlidir. Mobilya modelleri, ağaç ve bitki modelleri, peyzaj modelleri, temel tefriş modelleri, araç ve insan modelleri gibi çeşitli modellerden oluşan bir arşivinizin olması önemli bir konudur. Kaliteli modeller edinmek için internet üzerinde ücretli ve ücretsiz sayısız kaynak bulmanız mümkündür.


2- Kaplama Arşivi

İkinci önemli madde ise şüphesiz kaplama yani yaygın olarak kullanılan İngilizce karşılığıyla texture arşividir. Kaplama dosyalarına da düzenli biçimde sahip olmanız başta mimari görselleştirme çalışmalarında hız kazanmak olmak üzere büyük öneme sahiptir. Bu noktada da ücretli ve ücretsiz birçok kaynak internet üzerinde vardır ve “seamless texture” şeklinde aramalarla ulaşılabilmektedir. Seamless kavramı kaplamaların yan yana dizildiğinde sonsuza dek birbirine bağlanabilir formatta sorunsuz olmasını ifade etmektedir. Projenizin detayına göre farklı çözünürlüklerde kaplamalar tercih edebilir; projenizi hızlı sürdürmek için beton, tuğla, kumaş, sıva, ahşap, seramik gibi A’dan Z’ye her içeriğe sahip bir malzeme kütüphanesi oluşturabilirsiniz.


3- HDRI Arşivi

HDRI bildiğiniz üzere içerisinde sahip olduğu 360 derecelik görselle ilişkili ışık tutan önemli bir arka fon ve ışık kaynağıdır. Daha net ve kısa bir tanım olması için resim içerikli aydınlatma kaynağı da demek mümkün. HDRI görsellerinin sahip olduğu tonların ve görüntülerin çalışmanızdaki obje ve elemanlara yansıyor olması da güzel bir avantaj sağlıyor. Bu avantajları göz önünde bulundurulduğunda farklı atmosferler oluşturabilmenize, gündüz ve gece olmak üzere farklı duyguda render çalışmaları yapabilmenize imkân tanıyan bu dosyalardan belirli sayıda arşivinizde bulunması oldukça fayda sağlayacak, çalışma motivasyonunuzu arttıracaktır.


4- IES Spot Aydınlatma Arşivi

Özellikle iç mekân render çalışmalarınızda spot aydınlatmalar ambiansı güçlendiren önemli araçlardandır. Bu ies dosyaları farklı pozisyon ve özelliklerde ışık yayan spot ışığı kaynaklarını içerisinde barındırır. Spot ışıklar renk, ton, şiddet, yumuşaklık veya keskinlik gibi birçok değişkenden meydana gelir ve çok farklı etkiye sahip .ies spot aydınlatma dosyaları vardır. O nedenle yeterli bir çeşitlilikte .ies dosyasına sahip olmanız iç mekan render sahnenizin ambiansına uygun ışığı hızlı bir şekilde ulaşmanıza olanak verir. Sahnenize render motorunuzun ilgili arayüzünden çağırarak bu ışık etkilerinden faydalanabilirsiniz.


5- Photoshop Ögeleri

Büyük ölçekli projelerde özellikle bitkisel peyzaj unsurlarını render etmede bilgisayar donanımınız yetersiz kalabilmektedir. Özellikle bu tür yetersiz donanımlarla görselleştirme yapan kullanıcılar veya laptop kullanıcıları mutlaka ağaç, bitki, manzara gibi çeşitli arşivleri elinde bulundurması gerekir. Ağaç ve bitki kullanımları gibi araç, insan gibi yüksek poligona sahip modellerin de geniş alanlarda çok sayıda kullanılması render motorunda takılmalara ve yavaşlamalara yol açmaktadır. Çalışma motivasyonunuzu etkileyecek olan bu durumla karşılaşmamak için baştan hazırlıklıysanız ve geniş bir Photoshop malzeme arşiviniz varsa hızlı ve etkili bir yol izleyebilirsiniz. Mimari görselleştirme işlerinizde kütle renderını aldıktan sonra çevresindeki ağaç, araç, insan vb. ögeleri önceden oluşturmuş olduğunuz arşivinizden yararlanarak Photoshop ortamında hızlıca sahnenize ekleyebilir ve iyi bir Photoshop beceriniz de varsa etkili fotorealistik render görsellleri oluşturabilirsiniz.


Bu sıraladığımız başlıklardaki içerikleri daima el altında bulundurursanız çalışma motivasyonunuzu kaybetmeden hızlı görselleştirme işi yürütebilirsiniz. Mimarlık ofisleri, mimarlık öğrencileri, 3D görselleştirme hizmeti sunan ofisler veya bu çalışmalara merak duyan kişilerin tamamı için bir arşive sahip olmak oldukça büyük öneme sahiptir.

コメント


bottom of page