top of page

3D GÖRSELLEŞTİRME NEDİR, HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

3d görselleştirme, bir nesnenin 2 boyutlu çiziminin 3 boyutlu olarak çizilip imaj haline getirilmesine denir. Özellikle mimari ve iç mimari çalışmalarda önemli bir yere sahip olan 3d görselleştirmenin kullanıldığı alanlar bir hayli fazladır. Mimarlık sektörünün yanı sıra oyun sektöründe de sıklıkla kullanılan bu tür görselleştirmeler, pek çok alanda yenilikçi çalışmaların gerçekleşmesini sağlar. 3d görselleştirme çalışmaları, bilgisayar ortamında yapılır. Yazılımsal ve donanımsal özellikleri gelişmiş bilgisayarlarda hayal edilen bir nesneyi 3 boyutlu hale getirmek olanaklıdır. 3 boyutlu görselleştirmeyle birlikte modellemenin hatalarını çok daha iyi görmek mümkündür. Bu nedenle daha çok mimarlık sektöründe, çok daha profesyonel çalışmalar için tercih edilir. Peki ama 3d görselleştirme nedir, hangi aşamalardan oluşur, nasıl yapılır, 3d görselleştirmede dikkat edilecek hususlar nelerdir?


3D Görselleştirme Nedir?

2d olarak çizilen bir nesnenin 3 boyutlu hale gelmesini sağlayan 3d görselleştirme, sanal ortamda yapılan bir çalışmadır. Modellemenin hatalarını ve kusurlarını çok daha net görmek için yapılan 3 boyutlu görselleştirmeler, bu alanda kendisini yetiştirmiş kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. 3 boyutlu görselleştirmeyi yaparken kullanılabilecek birçok program mevcuttur. Bunların her biri, temel olarak tasarlanan nesnenin 3 boyutlu değerlendirilmesini sağlar.


Görselleştirme, her alanda önemli bir yere sahiptir. Çünkü görselleştirilen nesneler, kullanıcıya çok daha etkili bir şekilde mesaj yollar. Uzun süredir 2d görselleştirmeler birçok sektörde sıklıkla kullanılmaktaydı. Fakat teknolojinin gelişmesi ile birlikte görselleştirmeye de farklı bir boyut katılmış oldu. 3d görselleştirmeler, özellikle yapı tasarımlarında, kullanıcıya tasarımı çok daha net bir şekilde sunmak adına önemlidir. Öte yandan video oyunlarında da 3d görselleştirmelerin sıklıkla kullanıldığını belirtmek mümkündür. Peki ama 3d görselleştirme ne işe yarar, neden 3d görselleştirmeler kullanılmalıdır?


MİMARİ GÖRSELLEŞTİRME
Mimari Görselleştirme Örneği


3D Görselleştirme Ne İşe Yarar?

Farklı bilgisayar programları ile yapılabilen 3d görselleştirmenin birçok farklı işlevi vardır. Bunlar, 3d görselleştirmenin kullanıldıkları alana göre değişiklik gösterir. 3d görselleştirme hangi işlevlere sahiptir sorusu kapsamında şu şekilde bir sıralama yapmak olanaklıdır:

  • Mimari yapıların 3 boyutlu görselleştirilmesini sağlamak

  • Üretimi seri yapılan ürünlerin efektif bir şekilde modellenmesini sağlamak

  • Proje taslağı şeklinde müşteriye 3 boyutlu sunum gerçekleştirmek

  • Yapılan çizimleri 3 boyutlu bir şekilde sunmak

  • Sanal oyunları realistik sahnelere dönüştürmek

  • Gerçek boyutlu maket üretimini gerçekleştirebilmek

3d görselleştirmenin kullanıldığı alanların bir hayli geniş olması, 3 boyutlu görselleştirmenin işlevinin de çeşitlilik göstermesini sağlar. Her şeyden önce hayal edilen bir nesneyi 3d görselleştirme ile 3 boyutlu hale getirmek olanaklıdır. 3d görselleştirmenin çok daha pratik amacı da vardır. Modellemedeki hataları efektif bir şekilde görmek için de 3d görselleştirmenin kullanıldığı bilinmektedir. Geniş bir alanda kullanılan ve artık ihtiyaç haline gelen 3 boyutlu görselleştirme, teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesinin sonuçları arasında yer almaktadır.


3D Görselleştirme Nasıl Yapılır?

Bir nesneyi 3 boyutlu hale getirmek istiyorsanız, bunun için belirlenen adımlar üzerinden hareket etmeniz gerekir. 3d görselleştirme oldukça fazla kullanılmakla birlikte bu alanda çalışmalarda bulunacak kişilerin yetkin olması önemlidir.


Genellikle dekorasyon çalışmalarında tercih edilen bunun yanı sıra tasarım ve bakım çalışmalarında da sıklıkla kullanılan 3 boyutlu görselleştirme için uygun bilgisayar programları tercih edilmelidir. Kullanılan programın kalitesi, yapılacak çalışmanın da başarılı bir şekilde sonuçlanmasını olanaklı kılar. Bu nedenle en iyi sonuç veren uygulamalar tercih edilmelidir.

3d görselleştirmenin kullanıldığı alanlarda genellikle bu alanda uzman kişiler tercih edilir. Kendisini 3 boyutlu görselleştirme noktasında geliştirmiş kişiler, yenilikçi çalışmalar için uygun kişiler olmaktadır. Hangi programı hangi alanda kullanması gerektiğini bilen kişiler, çalışmaların da profesyonel bir şekilde sonuçlanmasını olanaklı kılar.


Bu bağlamda, 3d görselleştirme için 3 boyutlu görselleştirmenin hangi alanda kullanılacağının belirlenmesi gerekmektedir. Birçok farklı 3 boyutlu görselleştirme programı olduğundan, doğru program seçilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra tercih edilen programın nasıl kullanılacağı da öğrenilmelidir. Bu tür programlar oldukça komplekstir. Bu nedenle programın nasıl çalıştığını biliyor olmak, 3d görselleştirmenin efektif bir şekilde yapılabilmesini olanaklı hale getirecektir.


3D Görselleştirme Hangi Alanlarda Kullanılır?

3d görselleştirme pek çok alanda ihtiyaç duyulan bir görselleştirme türüdür. Bu alanların her biri, artık 2d görselleştirmelerden uzaklaşarak 3 boyutlu görselleştirmelere yönelim gösterir. 3 boyutlu görselleştirme;


  • Mimarlık

  • Güzel sanatlar

  • Dijital tasarım ve ürün geliştirme

  • İnşaat sektörü gibi alanlarda kullanılır.

Güzel sanatlar alanında sıklıkla kullanılan 3 boyutlu görselleştirme, bir objenin sanatçı tarafından çizilen 2 boyutlu halinin 3 boyutlu hale getirilmesidir. Sanatçının eserini 3 boyutlu hale getirmesinin farklı nedenleri bulunabilir. 3d görselleştirmenin sıklıkla kullanıldığı alanlardan bir diğeri de inşaat sektörüdür.

Mimarlık ve inşaat alanlarında çizilen bir projenin 3d görselleştirmeyle modellenmesi, projenin detaylarının çok daha net bir şekilde görülmesini sağlar. Bu tür bir görselleştirme, projenin performansının da önceden ölçülmesini olanaklı hale getirmektedir. Ayrıca mimari projelerin hatalarını önceden tespit etmeyi sağlayan 3d görselleştirme, var olan hataların zamanında giderilmesini sağlar. Bu nedenle mimaride ve inşaat sektöründe 3 boyutlu görselleştirme kullanmak oldukça önemlidir.


Mimaride 3D Görselleştirme

Mimarlar ve tasarımcılar tarafından kullanılan 3d görselleştirme, mimarlık alanında önemli bir yere sahiptir. İç mekanların yanı sıra dış mekanların estetik bir şekilde tasarlanması, 3 boyutlu görselleştirme ile mümkündür. Tasarım bilgisayar programları ile 3 boyutlu hale getirilir. Bu sayede tasarımın gerçeğe yakın görüntüsüne ulaşılır. Bu ise projenin son halini tahmin etmeyi kolaylaştırmaktadır.

3d görselleştirmenin yanı sıra mimari görselleştirme de mimari çalışmalarda çok önemlidir. 3d tasarımdan sonra mimari görselleştirme ile birlikte tasarım çok daha etkili bir form kazanmış olur. Bunun yanı sıra bu tür çalışmalar ile mekanın algısı da artmaktadır. Bu ise gerçeklik algısının artmasını da olanaklı hale getirir. Dolayısıyla mimarlık alanında 3 boyutlu görselleştirme ve mimari görselleştirme, projenin geleceği açısından önemli bir paya sahiptir.


3D Görselleştirme Avantajları Nelerdir?

Bilgisayar programları aracılığıyla yapılan ve pek çok sektörde kullanılan 3d görselleştirme, birçok avantajı da bünyesinde barındırır. Gelişmiş bir teknoloji olan 3 boyutlu görselleşmenin avantajlarını şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Müşterilere realistik bir taslak sunma konusunda oldukça başarılıdır. Özellikle mimarlık alanında ve inşaat sektöründe kullanıldığında, projelerin gerçeğe en yakın görüntüsü müşterilere sunulmuş olur.

  • Proje verimliliği artarak çok daha efektif bir çalışma gerçekleştirilmiş olur.

  • İstenilen sahne etkili bir şekilde modelleştirilir.

  • 3D mimari ile hata payı en aza indirilmiş olur.

  • Ürün pazarlama ve satış oranlarının artmasına destek olur.

  • Proje maliyeti minimuma indirilir.

  • Dekorasyon ve ışıklandırma yöntemleri adına bir taslak oluşturulur.

  • Projelerin hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

  • Tercih edilecek malzeme konusunda doğru ve sistemli bir çalışma yapılmasına olanak tanır.

Belirtilen hususların her biri, 3d görselleşmenin avantajları arasında yer alır. Pek çok farklı sektörde tercih sebebi olan 3d görselleştirme, oluşturulan projelerin gerçeğe uygun bir form kazanmasını sağlar. Bu nedenle daha çok mimari alanda ve inşaat sektöründe, bunun yanı sıra video oyunlarında tercih edilmektedir. Yenilikçi bir teknoloji olarak düşünülebilen 3d görselleştirmenin titiz bir şekilde uygulanması, çalışmaların başarıya ulaşmasına katkıda bulunur.

188 görüntüleme
bottom of page