top of page

MİMARİ GÖRSELLEŞTİRME İÇİN HANGİ RENDER MOTORU TERCİH EDİLMELİ?

Profesyonel bir render firması için render motoru tercihinde en önemli parametre fotorealistik render imkânı sağlayıp sağlamadığıdır. Bununla birlikte render motorlarından beklenen ikincil bir görselleştirme parametresi ise hız parametresidir. Piyasada artık çok sayıda render motoru söz konusu ama çok fazla kafaları karıştırmamak adına sayısız program karşılaştırmasına girmeyeceğiz. CPU ve GPU tabanlı olmak üzere iki kulvarda öne çıkan yazılımların karşılaştırılmasının yapılması sizin hangi render motoru kullanılmalı, şeklindeki sorularınızın cevabı hakkında fikir verici olacaktır.


Görsel niteliği, render hızı, optimum sistem gereksinimleri ve yazılım ücretleri gibi farklı parametreler render programları tercihinde etkili olabilmektedir. Bu beklentiler neticesinde render motoru denildiğinde ilk sıraya dünya üzerinde en yaygın kullanılan Choas Group firmasına ait Vray render yazılımı gelmektedir. Aynı firmaya ait olan ve çok benzer parametrelerle öne çıkan Corona Render yazılımı da Vray kadar popüler bir araç haline gelmiştir. Bununla birlikte özellikle mimari görselleştirme için Vray kadar sık kullanılmaya başlanan Lumion Render da sektörde boy göstermektedir. Özellikle hızlı görselleştirme yapmak durumunda olan mimarlık firmaları Lumion Render kullanımını tercih etmektedirler. Bu noktada hız ve nitelik kıyaslaması üzerinden ele alırsak tam bir emek/performans ürünüdür diyebiliriz Lumion Render yazılımı için. Geniş obje kütüphanesi Lumion’da etkili kompozisyonlar oluşturmaya imkân tanımakta ve render elde etme sürecini hızlandırmaktadır. Özellikle bitkisel peyzaj konusunda oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır. Öyle ki Vray veya Corona Render üzerinde kullanılacak ağaç vev bitki objeleri render etme sürecini oldukça uzatmakta, donanım sistemini zorlamaktadır. O nedenle Lumion başta zamanla yarışan mimarlık ofisleri olmak üzere hızlı render almak isteyen görselleştirme ve render firmaları için de bir alternatif haline gelmiştir.


CPU tabanlı render motoru olan Vray ile GPU tabanlı gerçek zamanlı bir render motoru olan Lumion Render yazılımlarını bu noktada kıyaslayarak ‘hangi işlerde hangi render motoru verim sağlar’ sorusunun cevabına bakabiliriz.


İÇ MEKAN RENDER
İç mekan çalışmalarında profesyonel işler için Vray gibi CPU tabanlı yazılımların kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Müşterinizin beklentileri başta olmak üzere projenin bağlamını iyi analiz etmek sürecin en başında yapılacak olan iştir. Çünkü ister istemez yazılımlardan çıkan sonuçlar çok farklı nitelikler ortaya koyabilmekte ve müşterilerinizin beklentilerini karşılamak her yazılımla mümkün olmayabilmektedir. Bu açıklamayla birlikte ele aldığımız iki yazılım üzerinden temel bir performans karşılaştırması yapabiliriz.


Lumion ile Mimari Görselleştirme

Mimari görselleştirme işlerinde oldukça yaygın olarak kullanılan Lumion ile başlayacak olursak en büyük avantajı olarak elbette hızlı görselleştirme özelliğinin olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında çok hızlı ve etkili mimari animasyon çalışmaları yapılabilmektedir. Büyük ölçekli arazilerde ve kalabalık sahnelerde de oldukça hızlı işler yapabilirsiniz. Fakat öyle ki bu hızlı render etme avantajının da bir maliyeti söz konusudur. Lumion yazılımı fiyatı 3000 Euro kadardır ve Lumion için oldukça iyi bir donanım sistemi gereklidir. Eğer başta ekran kartı olmak üzere güçlü bir sisteminiz yoksa çalışma süreci büyük bir eziyete dönüşebilir ve çalışma motivasyonunuzu düşürerek ortaya nitelikli bir iş çıkarmanıza engel olabilir. O nedenle başta Lumion gibi yazılımlar olmak üzere her yazılım için mutlaka sistem gereksinimleri incelenmeli ve sahip olduğunuz donanımın yeterli olup olmadığı analiz edilmelidir. En basit haliyle deneme yapacak olursanız Lumion kullanımınız sırasında ekranın sağ üstünde bulunan FPS oranı 25 değerinin altına iniyorsa sahip olduğunuz donanım programı kullanmanız için yeterli değil demektir. Özellikle laptop kullanıcısıysanız zaten Lumion için cihazın yetersiz kalacağını bilmenizde fayda var. Fakat yine de hızlı görselleştirme yapmak istiyorsunuz ve Lumion’un sistem gereksinimleri sizin sisteminizin üzerindeyse benzer mantalitedeki Twinmotion veya Enscape gibi yazılımları gündeminize alarak alternatif hızlı görselleştirme yapılabilen render motorlarını tercih edebilirsiniz.


DIŞ MEKAN MİMARİ GÖRSELLEŞTİRME
Lumion ile aldığımız bir render örneği

Bu parametrelerin yanında ele almanız gereken bir diğer konuysa en başta söylediğimiz 3D görselleştirme sürecinin sonunda çıkan görsellerden beklediğiniz nitelik konusudur. Çünkü render motorlarından çıkan sonuçların çok farklı etkiler sunduğunu bilmelisiniz ve işin sonunda sürprizlerle karşılaşmamalısınız. Bu çerçevede mimari görselleştirme işlerinizi Lumion yazılımında her ne kadar hızlı bir şekilde yapabilseniz de gerçekçilik niteliği bakımından Vray veya muadili olan Corona Render programlarının gerisinde kaldığını söylemek mümkün. Lumion ve diğer GPU tabanlı yazılımlar hızlı 3D görselleştirme yapmanıza imkân tanırken, Vray ile yapacağınız çalışmalar uzun süreler alsa da fotorealistik ve daha etkili bir sunum yapmanıza imkân tanımaktadır. Bu tespitle birlikte Vray konusunda da temel bir inceleme yaparak; çalışmalarımızda hangi render motorunu kullanmalıyız, sorusunun cevabını daha kararlı bir şekilde verebiliyor olacağız.


Vray ile 3D Görselleştirme

Vray render motoru, 3D görselleştirme işlerinde ofislerin en çok kullandığı yazılımlardan bir diğeridir. En önemli alternatifinin Corona Render olduğunu söylemiştik, buna ek olarak bu listeye Octane, Fstrom, Maxwell ve özellikle ürün render işleri için Keyshot yazılımlarını ekleyebiliriz.

Vray’in sahip olduğu popülerliğin nedenlerinden birisi kolay arayüzü ve internet üzerinde kolaylıkla bulunabilecek çok sayıda eğitim kaynaklarıdır. Bunun yanında sistem gereksinimlerini düşünürsek Vray için gerekli olan donanımın maliyeti, Lumion gibi GPU tabanlı yazılımlara kıysala son derece düşüktür. Bu iki parametre özellikle yeni başlayan ve öğrenme aşamasında olan görselleştirme meraklıları için oldukça hayati özelliklerdir. Çünkü bir yazılımı öğrenme aşamasındaysanız, onunla ilgili yeterli ve nitelikli içeriklere ulaşabilmeniz gereklidir.


MİMARİ GÖRSELLEŞTİRME
Vray ile aldığımız bir render örneği

Bunların yanında Vray render yazılımının Lumion’a göre temel farklılıklarını şöyle sıralayabiliriz: Vray’de dışarıdan HDRI kullanılabilmesi, son derece detaylı kaplamaların ve dokuların hazırlanabiliyor olması, detaylı atmosfer ve ışık ayarlarının olması ve mimari render çalışmalarının yanı sıra; ürün render işlerine de imkân veren birçok detaylı render ayarlarının bulunması. Konuyu detaylı ele aldığımızda çok fazla farklılıkları olsa da ana hatları bu başlıklarla ifade edebiliriz.


Tüm bu incelediğimiz konulara ek olarak Lumion yazılımının her yıl sürekli olarak önemli geliştirmeler sağladığını söylemek gerekir. Lumion’un en büyük avantajlarından birisinin de hızlı bir animasyon çıktısı almak olduğunu söylenebilir. Lumion ile hazırlanan mimari animasyon çalışmalarımızı buradan inceleyip, ne tür animasyon çalışmaları yapılabileceğine dair fikir edinebilirsiniz. Dış mekân animasyon çalışmaları konusunda oldukça verimli olsa da iç mekan animasyon çalışmalarınız için Enscape render motoruna göz atmanızı öneririz.


Bu ufak bilgiyle birlikte özetlemek gerekirse anlayacağınız üzere Lumion ve Vray çok farklı avantajlar sunmakta ve farklı portföylere yönelik oldukları için karşılaştırmak pek yerinde değildir. Özellikle Lumion yazılımının gerçek zamanlı bir render motoru olması ve Vray’e kıyasla mimari görselleştirme ve animasyon çalışmaları gibi belirli işlere yönelik olması; bir diğer taraftan da CPU tabanlı olan Vray gibi yazılımların mimari render işlerinin yanında ürün render ve ürün animasyon işleri için de fotorealistik çalışmalara imkân tanıması bu iki programı karşılaştırmayı güçleştiren unsurlardandır. O nedenle yaptığınız işin içeriği, hız ve gerçekçi görsel üretimi gibi konularda önceliklerin belirlenmesi; hangi render motorunu kullanmalıyım, sorusuna cevap bulmanızı sağlayacaktır.

61 görüntüleme
bottom of page