top of page

RENDER FİYATLARI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR ve CEVAPLARI

Render fiyatları ile ilgili hem 3D görselleştirme uzmanları hem de render hizmeti talep eden proje sahipleri tarafından sık sorulan soruları derleyip deneyimlerimiz doğrultusunda çeşitli örneklerle cevaplandırmaya çalıştık. Bu yazımızı okumaya başlamadan önce, yakın zamanda yazdığımız 2023 yılı render fiyatları yazımıza göz atabilirsiniz. Bu yazımız onun devamı niteliğindedir. Önceki yazımızda ağırlık olarak görselleştirme uzmanlarının maliyetlerinden bahsetmiştik. Bu maliyetlerin dışında fiyatların belirlenmesindeki en büyük faktörün işin aldığı vakit yani verilen emek miktarı olduğunu söyleyebiliriz. Fiyatlandırmadaki temel parametremizin emek ve işin süresi olduğunu aklımızın bir köşesinde tutarak sık sorulan sorulara ve cevaplarına geçebiliriz.


3D görselleştirme hizmeti projenin ölçüsüne göre mi ücretlendirilir?


Birçok kişi fiyatlandırmayı çalışılacak mekânın metrekaresi üzerinden yapabiliyor. Fakat bu her zaman dengeli bir fiyatlandırma oluşturmaya imkan vermiyor. Örneğin depo yapısı gibi bazı standart mekânların metrekare ölçüleri çok büyük olabilse de, metrekaresi çok daha küçük olan bir konutun salonu kadar uğraştırıcı olmayabiliyor. Bir depo yapısı 4 duvardan ve kolon, kiriş gibi temel yapısal elemanlardan oluşabildiği için kısa sürede modellenebilir ve iç mekanı bir takım raf, palet ve koli modelleriyle düzenlenebilir. Fakat ortalama bir endüstriyel deponun 10’da 1’i ölçüsü kadar bile olmayan bir salonun içi modellenirken koltuğundan, aydınlatmasına, aksesuarından halısına kadar birçok model içeriğini oluşturmak ya da hazır olarak bulup kaplama detaylarını büyük bir incelikle düzenlemek zorundasınız. Bununla birlikte hazır olarak bulamadığınız, mekan ölçülerine uygun olarak çalışmanız gereken tavan ve süpürgelik gibi yapısal detayların modellenmesi de oldukça zamanınızı alabilmektedir. Bu kıyaslamadan anlaşılabileceği üzere, 3D görselleştirme çalışmalarında metrekare üzerinden dengeli bir fiyatlandırma politikası izlenmesi mümkün değildir. O nedenle çalışmanın bedelini belirleyen en büyük faktörün işin tamamlanma süresi olduğunu düşünürsek, proje için analiz etmemiz gereken temel faktörün mekan ve detaylarına dair modelleme çalışmasının zorluğu ve ihtiyaç duyulan hazır model miktarının belirlenmesi olduğunu söyleyebiliriz.


Görselleştirme hizmeti için render karesi başına fiyat verilebilir mi?


Metrekare üzerinden fiyatlandırmaya alternatif olabilecek bir yöntem de render karesi başına fiyat vermektir. Metrekare ile iş bedeli ölçmeye kıyasla daha sağlıklı olan bu yöntem için de bazı dikkat edilmesi gereken noktalar söz konusudur. Özellikle 3D modelleme bedelini ayrıca fiyatlandırmıyorsanız, dış mekan görselleştirme çalışmalarında minimum bir render karesi miktarı vermek büyük önem taşır. Render karesinin birim fiyatını minimum render sayısı belirleyerek hesapladığınızda, ortaya çıkan rakamın çalışmanın modellenmesinden render edilmesine kadar tüm süreci boyunca vereceğiniz emeği karşılaması gerekir. Örneğin 2000 lira render başına fiyat belirlediniz ve 10.000 metrekare ölçüsünde bir otel projesi için sizden 2 adet görsel talep edildi. Modelini minimum 1 hafta sürede tamamladığınız bu otel yapısı için 2 görsel üzerinden ücretlendirme yaparak vereceğiniz 4000 liralık ücret emeğinizi tam olarak karşılamayan bir ücret olacaktır. Dolayısıyla eğer render karesi başına çalışmayı düşünüyorsanız, bu tür projeleri de göz önünde bulundurarak örneğin 4 veya 6 render karesi arasında minimum bir render sayısı belirleyerek tüm süreçte vereceğiniz emeğin fiyatını doğru bir şekilde belirleyip müşterilerinize fiyat sunabilirsiniz. Bunun yanında iç mekan tasarımı çalışmalarında sahne başına bir fiyat belirleyebilirsiniz. Bir mutfak tasarımını ele alacak olursak, bir mutfağı ifade etmek için tek açı yeterli olmayacağı için 2 açı teslim etmek gerekecektir. O nedenle aynı mekandan olmak koşuluyla 2 render için bir mekan ücreti belirlemek faydalı olabilir.


Projeyi incelemeden fiyatlandırma yapılabilir mi?


Kesinlikle 3D görselleştirme çalışması talep edilen proje incelenmeden nihai bir fiyat verilmemelidir. Çünkü müşteriniz iletişim kurarken projeyi yanlış ifade edebilir, haklı olarak işin detayını bilmediği için bizler için önemli olan detayları hatırlatmayabilir veya projeyi hiç görmemiş bile olabilir. Dolayısıyla ne çizeceğinizi bilmeden, ne ebatlarda veya hangi detay seviyesinde bir proje yapacağınızı bilemeden bir fiyat verdiğinizde, işe başlarken projeyi gördüğünüzde hayal ettiğinizden çok farklı bir proje karşınıza çıkabilir. Beklediğinizden çok daha fazla detaylar içeren bir proje geldiğinde motivasyonunuz düşebilir, hatta işi tamamlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bu durumun tam tersi olarak basit bir proje için yüksek bir fiyat vererek işi de kaçırmış olabilirsiniz. O nedenle ilk görüşmenizde müşterilerinize fiyatlarınız hakkında belirli aralıklar sunuyorsanız bile nihai fiyat teklifi proje inceledikten sonra verilmelidir.


Projedeki detay seviyesi fiyatı etkiler mi?


Elbette projenin detay seviyesi render hizmeti fiyatlarını doğrudan etkileyen bir faktördür. İç mekan görselleştirme çalışması üzerinden örnek verecek olursak; düz hatlara sahip yalın bir iskandinav tasarım diline sahip bir çalışmaya kıyasla, işleme ve çeşitli figür detaylarına sahip olan avangart bir çalışmanın detayları oldukça fark gösterecektir. Yazının başında belirttiğimiz üzere render hizmeti fiyatları belirlenirken temel parametremiz emek olduğu için klasik tasarım daha yüksek bir fiyatla çalışılmalıdır. Çünkü mobilyalardan duvarlara kadar birçok işleme ve figürün modellenmesi için oldukça fazla süre harcamanız gerekecektir. Aynı dengeyi dış mekan için de kurabilirsiniz. Modern ve minimal bir villanın cephesinin modellenmesi ile klasik ve işlemeli cephe tasarımı çalışmaları olan bir villanın modellenme süresi oldukça farklıdır. Detaylı klasik çalışmaların modellerinde poligon sayısı da oldukça yüksek olacağı için render süreleri de biraz daha uzun sürecektir. O nedenle modellemeden render aşamasına kadar tüm süreci ele aldığımızda ince detaylara sahip projelerin farklı bir fiyat politikasıyla ele alınması gerektiği söylenebilir.


3D GÖRSELLEŞTİRME


Dış mekan görselleştirme ve iç mekan görselleştirme arasındaki fiyat farkı nedir?


İki çalışma arasındaki fark yine modelleme emeğiyle ilgilidir. Bir iç mekan sahnesinde bir salonu kısa sürede modelleyip mobilyaları yerleştirebilir ve birçok açıdan dilediğiniz kadar render alabilirsiniz. Tamamını modellediğiniz bir salonun dört bir tarafından dilediğiniz kadar render alma imkanınız vardır, dolayısıyla kare başına fiyatlandırma da bu ölçüde olmalıdır. Fakat dış mekan modelleme ve görselleştirme işlemi bu işleme kıyasla oldukça uzun sürebilir. Dış mekanda göstermek istenilen her bir cephe tasarımı, sosyal alan, peyzaj detayı vs. açık alanların modellenmesi oldukça uzun süreler alır ve kare başı fiyatınızı da buna göre belirlenmeniz gerekir. Ayrıca dış mekanda eğimli bir arazinin modellemesini yapmak oldukça güç olabildiği gibi çıktı aşamasında bitki ve ağaçlar da render sürenizi oldukça uzatabilecektir. Tüm bu parametreleri göz önünde bulundurarak doğru bir fiyat dengesi kurmalısınız.


Endüstriyel ürün görselleştirme çalışmaları nasıl fiyatlandırılır?


Son zamanlarda firmaların sıkça tercih ettiği endüstriyel ürün görselleştirme çalışmalarında genellikle ürünlere ait 3D model dataları hazır olarak firma tarafından iletilmektedir. Çünkü görselleştirme çalışması yapılacak ürün imal edilmiş veya imalat aşamasında olduğundan üretim kalıplarının oluşturulabilmesi için 3D modelleri önceden hazırlanmış oluyor. 3D model datasının hazır olduğu bu durumlarda elbette belirli bir fiyat indirimi yapmak gerekmektedir. İlk ürünü render etmek için stüdyo ortamını bir kez oluşturup diğer ürünler içinde kullanma şansınız olur. Dolayısıyla bu seri render üretim biçimi, size uygun bir fiyat sunma imkanı tanımaktadır.


Projenin modellenmesi fiyata dahil midir? Eğer müşteri iş tesliminde sizden model datasını da talep ediyorsa nasıl fiyatlandırılır?


Bir diğer konuda müşterilerimizin iş bitiminde bizden model dosyasını da bizden talep etmesi konusu. Burada bizim yaklaşımımız eğer ki talepte bulunan firma veya kişi ile biz uzun sürelerdir sürekli olarak çalışıyorsak modeli ücretsiz olarak paylaşabiliyoruz. Genellikle zaten üretim ve benzeri aşamalar için bu tür dosyalara ihtiyaç duyabiliyorlar. Fakat karşı tarafla ilk çalışmamızsa ve özellikle modeli bizden alarak kendi firma bünyesinde mobilya modellerini veya mekan renkleri gibi parametreleri değiştirterek görselleştirme yapmak isteniyorsa, burada model için bir ücret talep edilebilir.


Revizeler için ilave fiyatlandırma yapmaya gerek var mıdır?


Bir diğer önemli sorulardan birisi de elbette revizyon konusudur. Burada çok farklı yaklaşımlar olabileceği gibi bizim All Render olarak genellikle sunduğumuz teklif; render aşamasında mekana veya objelere ait test görselleri sunmak ve bu görseller üzerinden karşı tarafın geri dönüşlerini alarak 1 kez ücretsiz revize şansı tanımaktır. Bu revizenin de ardından ufak bazı detaylar hakkında da revize talepleri gelirse ücretsiz olarak yardımcı olmaya özen gösteriyoruz. Yine burada müşterinizle olan ilişkiniz çerçevesinde revize aşamasını yönetmeniz önerilir. Fakat final görsellerinin yüksek çözünürlükte teslim edilmesinin ardından gelecek bir revizyon talebini ise elbette ücretlendiriyoruz. Bu revizeler için tek kare için verdiğiniz fiyat üzerinden sahne açısı aynı kalmak koşuluyla %50 gibi bir iskonto sağlayabilirsiniz.


Mimari animasyon çalışmaları nasıl fiyatlandırılır?


Animasyon çalışmaları kamera hareketlerinin tanımlanıp çıktının alınmasından montaj aşamasına kadar uzun bir süreci içerisinde barındırıyor. Bu nedenle animasyon maliyetleri oldukça yüksek diyebiliriz. Burada Vray kullanarak alacağınız üst seviye foto-gerçekçi yazılımlarla aldığınız animasyon fiyatları ve Lumion, Twinmotion gibi Gpu tabanlı animasyon yazılımları kullanarak aldığınız animasyon fiyatlandırmaları farklılık gösteriyor. V-ray ile render edilmek istenen 60-90 saniyelik bir çıktı için muhtemelen ofisteki donanımlarınız yetersiz kalabilir ve render farm hizmeti almanız gerekebilir. Bu durum da fiyata doğrudan yansıyacak önemli bir maliyet kalemidir. Diğer yandan Lumion gibi yazılımlarla çok daha efektif ve hızlı animasyonlar oluşturabilirsiniz. Tabii Lumion ve muadili yazılımlarla V-ray benzeri yazılımların niteliğini yakalamanız neredeyse imkansızdır. Fakat ideal fiyatlandırma da ancak bu yazılımlarla yapılabiliyor olup mimari animasyon için saniye bazında bir ücretlendirme yapabilirsiniz. Örneğin minimum 30 saniye olmak koşuluyla bir villanın dış mekan animasyonunu saniyesi 200 liradan render etmeyi önerebilirsiniz. Burada sizin saniye fiyatınızda belirleyici olan faktör; render motoruna ve montaj yazılımlarına olan hakimiyetiniz ve sahip olduğunuz beceriler, yani yaptığınız işin kalitesidir. Öyle ki V-ray ile foto-gerçekçi bir animasyon sunabiliyorsanız, bunun saniyelik ücreti 500-600 liraları bulabilir. Kendi ofisindeki donanımlarla çözmek isteyen ve makul bir fiyata hizmet sunmak isteyen görselleştirme uzmanları için yeri gelmişken bir öneriye de burada parantez açmış olalım: Dış mekan animasyonlarında peyzaj ve hareketli obje modeli avantajından dolayı Lumion; iç mekanda kaliteli ışık çözümü ve niteliği itibariyle Enscape Render motorunu önerebiliriz.


3D görselleştirme çalışmalarında tasarım ücreti ayrıca talep edilir mi?


Özellikle 3D mimar çizim ve görselleştirme işleri için bize ulaşan projeler iki farklı formatta gelmektedir. Birincisi; tüm tasarım kararları belirlenmiş ve detaylarıyla çizilmiş, son derece tanımlı olarak gelen projeler. Bir diğeri ise projenin sadece planları çözümlenmiş olup cepheye dair dolu boş tasarım kararlarının temel düzeyde belirtildiği, cephe tasarımı bizim tarafımızdan yapılacak olan projeler. Bu iki durum için de elbette farklı fiyatlandırmalar söz konusu. Tasarım beklentisi olmadığında, tüm detaylar mimari ofis tarafından veya diğer proje paydaşları tarafından belirlendiği durumda çok hızlı bir modelleme ve görselleştirme aşaması gerçekleştirebiliyoruz. Fakat projeye dair tanımsız tasarım kararları ve yapı malzemeleri varsa bunların tasarımlarını yapmak bir süreç aldığı gibi, müşterimizin de bu önerileri beğenmesi için birçok revize aşaması gerekebiliyor. Dolayısıyla tüm bu tasarım süreci belirli bir emek ve vakit istemektedir. O nedenle tasarım katkısı beklenen durumlarda, tasarımın başka tasarımcılar tarafından yapıldığı işlere göre farklı bir fiyatlandırma yapılmalıdır.


3D görselleştirme kalitesi farklılık gösterebilir mi? Kaliteyi belirleyen nedir?


Görselleştirme kalitesi elbette render hizmeti firmadan firmaya değişiklik gösterebilir. Hatta firma kullandığı render motoruna ve modelleme aşamasındaki detay seviyesindeki orana bağlı olmak üzere kendi içerisinde de farklı nitelikler sunabilir. Örneğin bir projenin görselleştirmesi için Lumion ile hızlı görselleştirme yapılarak orta seviyede ve gerçeklikte görsel oluşturulabilirken, V-ray ile daha geniş bir zamanda ama daha nitelikli bir iş ortaya koyulabilir. Yine burada verilen emeğe yani harcanan süreye dikkat çekerek, V-ray veya Corona Render gibi muadili render motorlarıyla çalıştığınız görsel çalışmalar için daha yüksek fiyatlar talep etmeniz gerekeceğini hatırlatmak gerekir.


Eğer 3D görselleştirme için tedarik ettiğimiz ücretli model dataları varsa bunlar fiyata dahil midir, yoksa 3d model ücreti müşteriye mi faturalandırılır?


Bu konu da yine sizin müşterinizle olan ilişkinize göre yöneteceğiniz bir parametredir. Özellikle sürekli bir işbirliği içerisindeyseniz ve satın almak istediğiniz model ücreti sizin müşterinize sunduğunuz hizmetin bedeline kıyasla çok az bir miktar ise bu model ücretini kendiniz finanse edebilirsiniz. Fakat özellikle iç mekan tasarımı projelerinde sizden tasarımda kullanılacak mobilyaların aynıları talep ediliyorsa ve bunlar ücretli olarak satıştaysa, bu modelleri satın alıp müşterinize fatura etmenizde fayda var. Örneğin bir kafe çalışması içerisinde birbirinden farklı onlarca mobilya modeline ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda bu modelleri tedarik etmeniz oldukça pahalı olabilir. Öyle ki bazı durumlarda sizin verdiğiniz hizmet bedeline yakın bir ücret de bile olabilir. Bu durumlarda muhakkak müşterinize bu bilgilendirmeyi yapmalı ve aldığınız modellerin ücretini ayrıca almalısınız.

105 görüntüleme
bottom of page