3D Modelleme ile uygulama öncesi mimari çalışmanızın bir tür demosunu yapabilir, eksikliklerini analiz edebilirsiniz. Ya da mimarinin dışında üretmek istediğiniz bir ürün ise üretim ve pazarlama öncesi sanal ortamda ürününüzü deneyimleme fırsatı bulursunuz. Aynı zamanda var olan bir ürünün AR-GE süreci için bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak ürünü ortaya koyup eksikliklerini düzeltebilir ve geliştirebilirsiniz. Bu 3D modelleme süreci üretim öncesi ürün hakkında birçok bilgi edinebildiğiniz bir demo ve geliştirme aşamasıdır diyebiliriz. 3D modelleme veya 3D tasarım, yalnızca mühendislik ve mimarlıkta değil, görsel efektlerin sıkça kullanıldığı sinema çalışmalarında, pazarlama alanında reklam görselleri oluşturulması gibi pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Hatta profesyonel firmaların ürün pazarlamaları tamamen 3D modelleme ve sonrasında görselleştirme hizmeti alınarak hazırlanmaktadır. Ürün sunumu ve pazarlaması için alternatif bir yöntem olarak profesyonel fotoğrafçılık olsa da, fotoğraf çekimi çok zahmetli ve maliyetli olduğu gibi 3D modelleme ve görselleştirmenin yaratıcı ve yenilikçi imkanlar sunması firmaların fotoğraf çekimi yerine 3D modelleme ve görselleştirme hizmetine yönelmesine neden olmaktadır. Öyle ki ağır ve büyük boyutlara sahip endüstriye mutfak, makine ve diğer ürünler için fotoğraf çekimi oldukça güçtür. Bu noktada ürünün 3D olarak modellenmesi ve render edilmesi çok daha rasyonel bir tercih olarak firmaların karşısına çıkmaktadır.

Günümüzde 3D teknolojisi hatırı sayılır ölçüde ilerlemiş durumdadır. 3D tasarım araçları yalnızca çizimlerin oluşturulma sürecinde değil deneyimlenmesinde de kullanılabilmektedir. Örneklemek gerekirse, yazılım ve donanımlarınız 3 boyutlu destekleme sağlıyor ise 3D gözlük gibi donanım elemanlarıyla ister mimari projelerinizi, ister diğer 3D görsel ögelerinizi fotorealistik yani gerçekçi bir biçimde 3 boyutlu olarak deneyimlemeniz mümkündür. Mimari sunumlarda özellikle 360° panaroma ve VR sunumlar önemli bir tanıtım aracı olarak kullanılmaktadır. Bu tür 3D proje sunum araçları da rakip firmalardan farklılaşmak isteyen inşaat ve gayrimenkul firmaları tarafından tercih edilmeye başlamıştır.
3D modelleme, tasarım için önemli bir imkandır. Örneğin bir mobilya tasarımcısı, tasarladığı mobilya modelinin prototipini eskizleyip, sonrasındaysa bu eskiz çizimini detaylı bir mühendislik çizimine dönüştürmelidir. Ancak eskiz çizimleri tasarımcılar dışında kimseler için son derece az şey ifade edecek, teknik çizimler ise ürünün son haliyle ilgili yeteri kadar fikir vermeyecek, algılanmasını sağlamayacaktır. Bu durumda tasarımcı mobilyanın maketini yapmak durumunda kalacak, bu da oldukça uzun bir prototipleme süreci anlamına gelecektir.
3D tasarımda ise bunlara ihtiyaç yoktur. Yapılan teknik çizim, istenirse ışığın vurduğu yön ve ambiyans bile gerçeğe en yakın hatta gerçekle birebir olacak biçimde görsele aktarılabilmektedir. Ürün geliştirme aşamasında tasarımcı veya firmanın tasarlanan ürünü yorumlayabilmesi ve tartışabilmesini mümkün kılan 3D modelleme yöntemi hızlı bir çalışma sürecine imkan sağladığı gibi ürünün ergonomisi ve tasarımının şıklığıyla ilgili bir çok konuda eksiklikleri gün yüzüne çıkararak tasarım ve üretim hatalarını proje aşamasında gidermeye de imkan tanıyacaktır. Bu yönüyle 3D modelleme ve görselleştirme artık gerekli bir çalışma biçimi haline gelmiştir.