top of page

İÇ MEKÂN TASARIMI ve İÇ MİMARLIK

İç mekân tasarımı, alanların iç kısımlarında yapılan tasarım çalışmalarıdır. Özellikle yaşam alanlarının iç kısımlarında konfor oldukça önemlidir. Uzun süre vakit geçirilen alanlarda konforun yanı sıra estetik dokunuşlar gereklidir. İç mimarlar tarafından gerçekleştirilen iç mekân tasarımı uygulamaları, kullanım ihtiyaçlarını göz önünde bulundurur. Bununla birlikte kullanıcının stil ve tarzına göre de dokunuşlarda bulunmak olanaklıdır. Sistemli çalışma, tasarım çalışmalarının başarıya ulaşmasını doğrudan etkiler. Bu nedenle iç mekân tasarımı titiz bir şekilde gerçekleştirilmelidir.


Mekanların iç kısımlarında kapsamlı bir düzenleme gerekiyorsa özellikle alanında profesyonel kişilerden destek almak bir hayli önemlidir. İç mekân için kullanılacak renkler, kullanıcı faktörünün ön planda tutulması, modern ve estetik tasarım fikirlerine uygun çalışmalarda bulunmak; profesyonel dokunuşları zorunlu kılmaktadır. Peki iç mekân tasarımı tam olarak nedir, iç mekân tasarımında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında neler söylenebilir?

İç Mekân Tasarımı Nedir?

İç mekân oluşturmak için yapılacak çalışmaların tamamı, iç mekân tasarımı olarak adlandırılır. Özellikle yaşam alanlarında önemli olan bu çalışmalar, iş yeri ve ofislerde de karşımıza çıkmaktadır. İç mekânda gerçekleştirilen eylemler kadar bu eylemlerin yaratacağı mekânsal organizasyon da önemlidir. Bu nedenle kullanılacak eşyaların boyutu, eşyaların renkleri, eşyaların konumlandırılacağı alanlar; iç mekân tasarımında dikkat edilmesi gereken hususlar olarak ön plana çıkar.


Mekanların iç kısımlarında gerçekleştirilecek tasarımsal çalışmalarda her zaman konfor öncelikli olmalıdır. Fakat bunun kadar önemli olan bir diğer husus, eşyaların birbirlerine göre doğru konumda yer almalarıdır. Bu ise bir işlevselliği çağrıştırır. Ayrıca mekanların iç kısımlarının tasarımında ekonomik ve biçimsel bir düzen de oluşturulmalıdır. Bunların her biri, iç mekân tasarımı için profesyonel çalışmaları zorunlu kılar. Peki iç mekân tasarım çalışmalarında hangi adımlar atılmalıdır?


İÇ MEKAN TASARIMI
Hint Restoranı | Tasarım: All Render


İç Mekân Tasarımı Nasıl Yapılır?

Mekanların iç kısımlarında yapılacak tasarımlar, iç mimarlığın alanına dahil olur. Mimarlığın bir kolu olan iç mimarlık, doğrudan mekanların iç tasarımlarıyla ilgilenir. Yapıların inşası sırasında iç mekanların tasarımının yanı sıra var olan yapıların bir odası ya da tüm odalarının tekrar düzenlenmesi de iç mimarlık kapsamında değerlendirilmektedir.


Evini yenilemek isteyen kişiler, iç mekân tasarımı çalışmalarına da önem vermek durumundadır. Oldukça kolay gibi görünmekle birlikte mekanların iç kısımlarında gerçekleştirilecek tasarım çalışmalarında pek çok hususa dikkat edilmesi gereklidir. Her şeyden önce yaşanılabilir alanlar oluşturulmalıdır. Bunun yanı sıra lüks ve konfor bir arada yer almalıdır. Kullanılacak eşyalar işlevsel bir şekilde konumlandırılmalıdır.


İç mekân tasarımı kapsamında sistemli bir çalışma oldukça önemlidir. Genel olarak bu tür çalışmalarda izlenmesi gereken yol şu şekildedir:

  • Mekânda yapılacak yeniliklerin içeriği belirlenmelidir.

  • Mekân özellikleri titizlikle belirlenmelidir.

  • Tasarımın mekân özellikleriyle uyumlu olup olmadığı teyit edilmelidir.

  • Eşyaların mekân içinde nasıl bir şekilde konumlandırılacağına karar verilmelidir.

  • Tasarıma son şeklini vermeden önce çok boyutlu bir şekilde düşünülmeli ve eksikler giderilmelidir.

Belirtilen hususların her biri, iç mekân tasarımında izlenmesi gereken adımlardır. Sistemsiz ve plansız bir çalışma, birçok sorunu da beraberinde getirebilir. İç mekân tasarımında ışık, yüzey, düzlem ve nesneye oldukça fazla önem verilmelidir.


İç Mekân Tasarımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Mekanların iç kısımlarında yapılacak tasarımsal çalışmalar, mekânın son şeklini alması açısından önemlidir. İş yerleri ve ofis gibi mekanların iç kısımlarındaki tasarımsal beklentiler, konutlardakinden farklıdır. Bu nedenle her şeyden önce kullanıcı talepleri belirlenmelidir. Bunun yanı sıra mekânsal özellikler dikkate alınmalı ve tasarımın mekân özellikleriyle uyumlu olup olmadığı incelenmelidir.

İç mekân tasarımı kapsamında değerlendirilen pek çok husus bulunur. Bu hususlar, dikkat edilmesi gereken faktörleri de ifade ettiği için önemlidir. Mekanların iç kısımlarında yapılacak tasarımsal çalışmalarda dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Tasarımın amaçlarından biri, mekanların kimlik kazanması olmalıdır.

  • Mekân tasarımında kullanılacak malzemelerin maliyetleri düşünülmelidir. Bunun yanı sıra malzemelerin bakım ve onarım giderleri de titizlikle hesaplanmalıdır.

  • Tasarımda kullanıcı ve mekân ilişkisi ön planda tutulmalıdır.

  • Müşterinin beklentileri iyi bir şekilde analiz edilmeli, optimum çözümler geliştirilmelidir.

  • Modern ve yenilikçi malzemeler kullanılmalı, mekanların iç kısımlarının hem konfor hem de lüksü bir arada elde etmesi sağlanmalıdır.

  • Tasarımda renklerin gücüne önem verilmeli, kullanıcı beklentilerini en iyi şekilde yansıtan renkler tercih edilmelidir.

İç Mekân Tasarımında Farklı Dokunuşlar


Mekanların iç kısımlarında tasarımsal çalışmalar birbirinden farklı olabilir. Bu durumun temel nedeni kullanıcı beklentilerinin farklılık göstermesidir. Bunun yanı sıra iç mimarın bakış açısı ve çalışma stili de iç mekân tasarımında farklı dokunuşların ortaya çıkmasını sağlar. İç mekân tasarımı için klasik ögelerden yararlanmakla birlikte görülmeyi görmek ve bunu kullanmak çok daha değerlidir.

Mekanları dekore ederken ilk önce parça parça bir çalışma gereklidir. Öncelikle oturma odasından başlıyorsanız, önceliğiniz oturma odası olmalıdır. Fakat bu alanda yapacağınız çalışmalar her halükârda bütün ile uyumlu olmalıdır. Mekânı renklendiren mobilyaları tercih etmeli ve bunları en iyi şekilde konumlandırmalısınız.


İç Mekân Tasarımında Kullanıcı Faktörü

İç mekân tasarımı kapsamında değerlendirilen önemli hususlardan bir diğeri de iç mekân tasarımında kullanıcı faktörüdür. Mekân içinde yaşayacak kişi, müşterinin kendisidir. Dolayısıyla kullanıcı talepleri her zaman ön planda tutulmalıdır. Mekânın kullanıcı ile ilişkisini sağlayan tasarımsal adımlar izlenmelidir.

Yapılacak çalışmaların her biri, kullanıcının konfor ve lükse bir arada ulaşmasını sağlayacak niteliklere sahip olmalıdır. Seçilecek malzemeler, renkler, yapılacak konumlandırma çalışmaları; kullanıcının rahat hareketini hedeflemelidir. Ayrıca aydınlatma gibi hususlar, kullanıcının huzurlu anlar yaşayabilmesi adına önemlidir. Bu nedenle doğru aydınlatma ürünleri tercih edilmelidir. İşlev ve etkileyicilik bir alanda bulunmalıdır.


Modern ve Estetik Tasarım Fikirleri

Yaşam alanlarında modern ve estetik tasarım fikirleri bir hayli önemlidir. Bu nedenle iç mekan tasarımı kapsamında yapılacak çalışmalarda kullanılacak malzemeler modern bir duruş sağlayacak şekilde seçilmelidir. Bu bağlamda ilgili mekânın özelliklerine göre dekoratif aksesuarlar tercih edilebilir. Bunun yanı sıra kullanılacak eşyalarda estetik ve şık detaylar bulunmalıdır. Fakat konfordan ödün de verilmemelidir. Bu nedenle her zaman konfor ve zarafet bir arada yer almalıdır. Kullanıcı tarafından talep edilen bir stil varsa doğrudan bu stile yönelik bir çalışma yapmak olanaklıdır. Belirlenen stile uygun mobilyalar tercih edilmeli, aydınlatma ürünleri ile aksesuarlarda da belirlenen tarz ön planda tutulmalıdır.


İç Mekân Tasarımında Renkler ve Renklerin Önemi

Renk ögesi, iç mekân tasarımı kapsamında oldukça önemlidir. Mekân tasarımında kullanılan renkler, kullanıcının yer alacağı ortamın atmosferini de doğrudan etkiler. Açık renkler, her zaman kişinin kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlar. Bu nedenle özellikle turistik bölgelerde yapılan evlerin iç tasarımlarında açık renklere ağırlık verilir.


Bunların yanı sıra koyu renkler de iç mekân tasarımında sıklıkla tercih edilir. Özellikle kullanıcı tarafından talep edilen bu tür renkler, lüks ve estetik bir ortamın oluşmasına destek olur. Tasarımı gerçekleştirilen mekânın özelliklerine göre renk seçilmesi, tam bir uyum yakalanmasını olanaklı kılar. Bu nedenle iç mekân tasarımı kapsamında renklere ağırlık verilmesi ve doğru renklerin seçilmesi gerekmektedir. Mekânın havasını doğrudan etkileyen renklerin hem kullanıcıya hem de yapının mimari özelliklerine uygun olması, doğru bir çalışmayı da mümkün hale getirir.

445 görüntüleme
bottom of page