top of page

KAFE ve RESTAURANT İÇ MEKAN TASARIMI

Kafe ve restaurantlar, günlük yaşam dahilinde en sık ziyaret edilen sosyal mekanların başında yer almaktadır. Arkadaş sohbetleri, kahve molaları, yemek yeme, küçük molalar ve sosyalleşme gibi imkanlar sunan bu mekanlar, özellikle günümüzde büyük bir popülariteye sahiptir. Bu nedenle kafe ve restaurant hizmetleri sunan işletmelerin sayısı da her geçen gün büyük bir artış göstermektedir.


Kafe ve restaurant sayısında yaşanan artış, rekabeti doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle işletmeler, potansiyel müşterilerine işletmeleri hakkında bilgi vermek ve pazardaki rekabette öne geçmek adına tasarım unsurlarından yardım almaktadır. Doğru şekilde yapılan kafe ve restoran tasarımı, müşterilerin ilk bakışta işletme hakkında fikir edinmelerini sağlamaktadır. Çünkü restoran ve cafe mimari tasarım çalışmaları ile işletmelerde verilen hizmetin kalitesi, profesyonelliği, statüsü ve amaca uygunluğu dışarıdan da kolayca görülecek şekilde yansıtılmaktadır.


Restaurant ve cafe iç tasarım modelleri, birçok farklı unsura bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle tasarım çalışmaları başlatılmadan öncesinde müşterilerin beklenti ve taleplerini detaylı bir şekilde aktarmaları gerekmektedir. Restoran ve cafe iç tasarımı yapmak için dikkat edilmesi gereken noktalar ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • İşletmenin vermek istediği hizmet şekli,

  • İşletmede sunulan ürün ve hizmetlerin çeşitliliği,

  • İşletmenin hitap etmek istediği potansiyel müşteri kesimi,

  • İşletmenin piyasada sahip olmayı hedeflediği statüleri,

  • İç mekan tasarımı için belirlenen bütçenin miktarı,

  • İşletmede sunulacak hizmetlere bağlı olarak bağlanması gereken teknik donanımların çeşitliliği,

  • İşletmenin günün hangi saatlerinde daha yoğun hizmet vereceğidir.

Kafe ve restaurant iç mekan tasarımı, alanında uzman olan mimarlık firmaları tarafından sağlanmalıdır. Bu sayede en etkili, profesyonel ve bütçe dostu tasarımların hayata geçirilmesi mümkün olacaktır.

Kafe ve Restaurant İç Mekan Tasarımının Önemi

Kafe ve restaurantlar, günümüz dünyasında en sık ziyaret edilen işletmelerin başında yer almaktadır. Özellikle yoğun çalışma hayatı, bu durum üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Kişiler; iş yemekleri, sosyal yaşamın sürdürülmesi, kahve molalarının verilmesi ya da yemek aralarında hızlı servis alınabilmesi gibi ihtiyaçlarını karşılamak için kafe ve restaurantları sık sık tercih etmektedir. Bu nedenle talebe uygun olarak her geçen gün daha çok sayıda işletme rekabete dahil olmaktadır.


Restaurant ve kafe içi tasarımı, dış cephe tasarımı ile tamamlandığında etkili bir sunum yaratmaktadır. Bu sayede kişiler, mekana girmeden öncesinde kendilerine uygun olup olmadığını anlama fırsatına sahip olmaktadır. Örneğin; kullanılan naturel ögeler doğaya saygıyı, avangard mobilyalar şıklığı, basit tasarımlar ise hızlı servisin temsilcisi olarak kabul görmektedir. Bu sayede kişiler, amaçlarına en uygun olan işletmeyi dışarıdan gözlemleyerek seçme fırsatına sahip olmaktadır.


İç mekan tasarımı, işletmenin müşterilerine vermek istedikleri tüm mesajları en hızlı şekilde iletmeyi mümkün hale getirmektedir. Bu nedenle karşılama ve ağırlama alanlarının dikkat çekici olması tercih edilmektedir. Böylece kişiler, kendilerini konforlu ve keyifli hissettikleri bir zaman dilimi geçirme fırsatına sahip olmaktadır. Bu durum sonucunda ise düzenli müşterilerin kazanılması ve firmanın rekabette ön plana çıkması daha kolay bir hale gelmektedir.

Kafe ve Restaurant İç Mekan Tasarımının Püf Noktaları

Kafe ve restaurant iç mekan tasarımı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar bulunmaktadır. Bu detaylar ise kısaca şu şekilde açıklanabilmektedir:


Hizmet Detayları: İşletmede verilmesi planlanan hizmetler, ürün çeşitliliği, servis seçenekleri, hitap edilmesi istenen müşteri kitlesi, günün hangi saatlerinde aktif olunacağı ve aynı anda kaç kişiye hizmet sunulabileceği gibi detayların belirlenmesi aşamasıdır. Bu aşamada belirlenen unsurlar, iç mekan tasarımında en etkili ögeler olarak yer almaktadır.


Mekan Özellikleri: İç mekan hatları, tasarımı ve boyutları gibi özellikler yapılacak olan çalışmaları doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle tasarıma başlamadan öncesinde iç mekan özelliklerinin incelenmesi ve gerekli ölçümlerin yapılması büyük bir önem taşımaktadır.


Müşteri Talepleri: Hizmet detayları dahilinde müşterilerin hedeflerinin ve mekan özelliklerinin karşılandığı aşamadır. Bu sayede gerçekçi verilerin elde edilmesi ve etkili sonuçların alınması mümkün hale gelmektedir.

Konsept Hazırlanması: Tüm ön bilgilendirmeler yapıldıktan sonrasında verilmesi planlanan hizmete en uygun olan konseptin hazırlanması gerekmektedir. Bu sayede kullanılacak renkler, tercih edilecek mobilyalar, dekoratif ürünler ve aydınlatma gibi unsurların şekillendirilmesi mümkün olacaktır.


Mobilya Seçimi: Mekan özellikleri ve konsepte bağlı olarak uygun mobilyaların seçilmesi, iç mekan tasarımındaki en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Seçilen mobilyaların konforlu, işlevsel ve kolay temizlenebilir olması gerekmektedir. Aynı zamanda küçük alanlar için daha açık renkli ve modüler mobilyaların tercih edilmesi; geniş alanlar içinse mekanı boş göstermeyecek boyut ve renklerin seçilmesi tavsiye edilmektedir.


Aydınlatma: Kafe ve restaurant iç mekan tasarımlarındaki en önemli faktörlerden biri de aydınlatmadır. Aydınlatmanın çok parlak ya da loş olması, kişilerin ruh hallerini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle aydınlatma yaparken ön plana çıkarılması istenen alanlarda, mekanın diğer kısımlarında kullanılan aydınlatma seçeneklerine tezat çalışmaların yapılması tavsiye edilmektedir.


Kafe ve restoran tasarımı yaparken havalandırma, ısıtma, elektrik tesisatı, su tesisatı ve klima gibi unsurlara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde konforlu bir iç mekanda hizmet verilmesi mümkün olmayacaktır.

122 görüntüleme
bottom of page