top of page

LAPTOP İLE MİMARİ GÖRSELLEŞTİRME YAPMAK ve RENDER ALMAK MÜMKÜN MÜ?

Özellikle mimarlık veya iç mimarlık öğrencisiyseniz ve sunum için kullanacağınız taşınabilir bir sistem sizi için gerekli ise laptop kullanmak zorundasınız. Standart laptoplar düşük poligonlu küçük mimari proje çalışmalarınızı yapmanız ve sunmanız için kullanılabilir. 2 boyutlu Autocad çizimleri yapmak veya Sketchup gibi basit 3 boyutlu modelleme yazılımlarında mimari kütle modeli yapmak için standart bir laptop yeterli olacaktır. Fakat peyzaj, çevre düzenlemesi ve kaplama çalışmalarını yapmak ve mimari render alabilmek için yüksek seviye laptoplara ihtiyacınız olacaktır. Her ne kadar güçlü bir ekran kartı ve ileri seviye işlemciye sahip laptoplar edinseniz de üst seviye karmaşık mimari görselleştirme çalışmalarını laptop ile yapmanız çok mümkün değildir. İhtiyacınız olan donanım kullandığınız 3D render yazılımına göre değişkenlik gösterecektir ve bazı üst seviye laptoplarda güçlü ekran kartları ve işlemciler bulunsa da yoğun bir performans gösterdiği için güçlü bir soğutma sistemi gereklidir fakat hiçbir laptopta bu seviyede soğutucu bulunmamaktadır. Çünkü laptopların temel özelliği taşınabilir olması olduğu için güçlü soğutma sistemlerini sisteme dahil etmek ebat itibariyle olanaksızdır.


Isınma probleminin yanında laptoplarda üst seviye render ve mimari görselleştirme yapmanızı kısıtlayan bir diğer faktör ise donanım sisteminin bataryadan besleniyor olmasıdır. Öyle ki bataryalar sürekli yüksek performans kullanımlarının ardından, yüksek enerji tüketiminden dolayı ömürlerini doldurmaktadır. Bu sebeplerden dolayı yüksek detaya sahip çalışmalarınızı render etmek isteseniz de çok uzun süreler render çıktısı beklemeniz gerekecektir. Ayrıca bu sürelerin uzun olması başta ekran kartı, işlemci ve batarya olmak üzere temel donanımlarınızı çok çabuk tüketmenize sebep olur. O nedenle laptoplar düşük poligonlu çalışmalar için 3D çizim yapma ve render etme işine yarasa da yüksek poligonlu detaylı çalışmalarınızı yapabilmek için masaüstü bir bilgisayar sistemi ile render almanız gereklidir.


Kaliteli Render ve 3D Çizim Yapılabilecek Laptoplar Var mıdır?

Render ve 3D modelleme çalışmaları yapılan sistemin taşınabilir olması gerekli olup laptop kullanmak zorunda olanlar için de özel seçenekler mevcuttur. Bu konuda masaüstü işlemciye sahip laptoplar tercih edilebilir. Fiyat olarak oldukça yüksek olan bu sistemlerin, güçlü ekran kartına ve iyi bir soğutucu sistemine sahip olanları tercih edilirse detaylı modelleme çalışmaları ve detaylı render çalışmaları yapılabilmektedir. Bu preformans için tasarlanan laptoplar oldukça yüksek fiyatlara sahiptir. Monster Notebook firmasının Intel i9-11900K işlemciye sahip Semruk serisi masaüstü işlemci ve üst seviye ekran kartının kullanıldığı Türkiye’de ulaşabileceğiniz nadir laptoplardandır. Bu cihaz turbo fan özelliğiyle hızlı bir sıcaklık tahliyesine imkan verse de üst seviye render işlemlerinde sıvı soğutuculu masaüstü sistemlerin soğutma performansını hiçbir şekilde veremeyeceğini belirtmekte fayda var. Bu laptopların fiyatları minimum 60.000 liradan başlayıp ileri seviye masaüstü bir sistemden bile fazladır. Taşınabilirlik faktörünü kenara koyarsak masaüstü sistemler bu laptoplara göre daha avantajlıdır. Laptop donanımı her ne kadar güçlü olsa da stabil bir render verimi ve cihazın ömrünün uzun olması için sürekli bir render ve 3D çizim çalışmaları yapan kullanıcıların mutlaka masaüstü bir sisteme sahip olması gerektiği unutulmamalıdır.


Laptop seçerken 3D çizim yapacak kullanıcılar için önemli bir faktörde ekran boyutudur. En az 17.3 inç boyutta ekrana sahip laptoplar seçilmelidir. 17.3 inç ölçüsünden küçük monitörler 3D çizim ve modelleme yapmanızı zorlaştırabilir ve çalışma motivasyonunuzu büyük ölçüde azaltır. O nedenle 3D çizim ve mimari görselleştirme yapacak kullanıcıların monitör konusunda harcayacakları ekstra ödemeden çekinmemelerinde fayda var.


Laptop ile 3D Çizim Yapmak ve Render Almak İsteyenler İçin Tavsiyeler

Laptoplarda 3D çizim ve render çalışması yapmanın çok randımanlı olmadığından bahsettik. Yine de laptop kullanmak zorunlu bir durumsa ve bir şekilde laptop kullanarak mimari modelleme ve görselleştirme yapmanız gerekiyorsa nelere dikkat etmelisiniz?


Öncelikle dahili donanıma ek olarak ilave bir soğutucu alabilir, cihazınızın alt bölgesinde oluşan sıcak havayı daha hızlı bir biçimde tahliye etmesini kolaylaştırabilirsiniz. Bu soğutucular çok büyük destekler sağlamasa da belirli miktarda faydasının olduğu görülmektedir. Özellikle render alırken bu cihazları aktif edip sıcak havanın tahliyesini hızlandırmanız donanım ömürlerini bir miktar uzatmaya yardımcı olabilir. Ayrıca hava çıkışları laptopun altında değilse, yanında veya arkasındaysa bu hava boşluklarının tıkalı olmayıp önünün açık olduğuna dikkat etmelisiniz.


Bir diğer önerimiz ise kesinlikle bataryayı kullanarak render almamanız gerektiğidir. Render işlemine başlamadan önce mutlaka laptopunuza güç kablosunu bağlamalısınız. Aksi halde render süresi çok uzayacağı gibi donanımlarınız da zarar görebilmektedir. Zaten kalabalık bir sahnenin render çıktısını alıyorsanız bataryanın gücü sahneyi tamamlamaya yetmeyip tükenecektir. O nedenle render alırken güç kablosunun bağlı olduğuna dikkat etmelisiniz.


Bu kullanım detaylarının yanında bir bilgiyi de laptopunuzu seçerken dikkat etmeniz gereken bir parametre olarak paylaşalım. SSD diskinin boyutuna laptop alırken dikkat etmelisiniz. Minimum 256GB bir SSD belleğe sahip olmasının bir zorunluluk durumu olduğunu unutmayın. 128GB bellek miktarları özellikle mimari modelleme ve render çalışmaları yapan kullanıcılar için oldukça kısıtlayıcı ve çalışmayı zorlaştırıcı miktarlardır.


Laptop seçmeden önce kullanacağınız programların sistem gereksinimlerini de mutlaka analiz edin. Örneğin Lumion render motoru kullanılacak bir laptop ile Vray render motoru kullanılıcak laptop özellikleri farklılık gösterebilir. Lumion kullanacak kullanıcıları ekran kartının güçlü olmasına dikkat edip, bütçesini bu yönde harcaması gerekecektir. Vray veya Corona Render gibi işlemci üzerinden render işlemini yapan yazılımları kullanacak kullanıcılar ise daha çok işlemci için bir bütçe ayırıp, güçlü ve güncel bir işlemciye sahip laptopa yönelmeleri gerekecektir.


169 görüntüleme
bottom of page