top of page

Mimari Görselleştirme ve Render Fiyatları

2024 yılı güncel render fiyatlarımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.


Geçtiğimiz yıl 3D görselleştirme ve çizim çalışmalarının fiyatlandırmasıyla ilgili paylaştığımız yazımızda sabit bir fiyatlandırmanın olmadığından (olamayacağından), talep edilen projelerin detay seviyesinin, kapsamının fiyatlandırmayı oldukça etkileyebildiğinden söz etmiştik. Bunun yanı sıra render hizmeti fiyatı belirlerken ortaya koyduğunuz görselleştirme, animasyon ve diğer çeşitli 3D sunum çalışmalarının niteliğini göz önüne almanız gerektiğinden söz etmiştik. Bu parametreleri daha detaylı bir şekilde incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Bu parametreleri baz alarak önerdiğimiz render fiyatları 2023 yılı itibariyle değişiklik göstermektedir. Türkiye’de 3d mimari görselleştirme fiyatları da başta dövize endeksli donanım araçlarında yaşanan fiyat artışı olmak üzere artan ürün maliyetlerinden ciddi biçimde etkilenerek artış gösterdi. Render fiyatları üzerine sizlere net rakamlar sunmadan önce bahsi geçen artış gösteren bu maliyet kalemlerinden, bu artışların gerekçelerinden kısaca söz edelim.


3D görselleştirme uzmanı ve tasarımcıların en temel gideri olan donanım harcamalarındaki maliyet; ülkemizdeki döviz krizi, pandemi koşullarında dünyada ortaya çıkan üretime dair sıkıntılarla birlikte son derece yüksek bir artış gösterdi. Özellikle ekran kartlarında geçtiğimiz yıl yaşanan arz sıkıntısı bu kartları neredeyse ulaşılamaz hale getirmişti. Geçtiğimiz yılın ortalarında üretici firmaların açıklamaları üretimin yeteri düzeye geldiği ve çok yakın zamanda stokların talepleri karşılar seviyelere geleceği yönünde olmuş, görselleştirme uzmanı ve 3D tasarım çalışmaları yapan tasarımcıları sevindirmişti. Son 6 aylık dilimde süreç bu şekilde ilerledi ve özellikle ulaşmakta güçlük çekilen RTX 3000 serisine ait kartlara bir süredir kolayca ulaşmak mümkün. Aynı zamanda, ekran kartı kullanılarak gerçekleştirilen ve geçtiğimiz yıl ciddi bir arz sıkıntısına sebep olan coin madenciliğine olan talepteki piyasa değerlerinden kaynaklı olan düşüş de arz-talep dengesinin normale dönmesini sağlayan önemli bir gelişmeydi.


Bu yönleriyle iyimser bir süreç yaşanıyor olsa da dövize endeksli donanım cihazlarının fiyatlarında yaşanan artışın esas nedeninin dövizde yaşanan keskin dalgalanmaların veya tırmanmanın olduğunu söyleyebiliriz.En temel şekliyle daha somut bir örnek üzerinden değerlendirecek olursak; profesyonel bir görselleştirme firmasının kullanabileceği ortalama bir donanım sistemi geçen yıl bu günlerde 50 bin lira civarındaydı. Bugün itibariyle aynı düzeyde ekipmanlar konfigüre edildiğinde 100-120 bin liraya alınabilmekte olduğunu görüyoruz.


Dövizde yaşanan bu artışların etkisi yalnızca donanım ekipmanlarıyla sınırlı kalmadı elbette. Profesyonel biçimde görselleştirme hizmeti veren firmaların farklı bilgisayar yazılımları kullanıyor olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda bu yazılım araçlarının neredeyse tamamını ülkemiz dışındaki yazılım firmalarının tedarik ettiğini hatırlatmak isteriz. Aynı şekilde bu yazılımların fiyatlarının da döviz endeksli olduğunu belirtmeye ihtiyaç yok. Yazılım fiyatlarında yaşanan artışla ilgili de somut bir örnekleme yapacak olursak, mimari görselleştirme çalışmalarında kullanılan ve pro sürümü yaklaşık 3 bin Euro ile satın alınabilen Lumion yazılımına geçtiğimiz sene bugünlerde 38-39 bin lira kadar bir maliyete sahip olabiliyorken bugün itibariyle bu fiyatın 56-57 bin lira gibi bir fiyata ulaştığını görüyoruz. Yazılım ve donanım maliyetlerinde hal böyleyken kimi mimari görselleştirme firmaları ve 3D tasarım uzmanlarının fiyatlarını dolar endeksli belirliyor oluşu yadırganır bir durum olmamaya başladı. Bu maliyetlere ilave olarak 3D görselleştirme hizmeti veren ofisleri enerji maliyetleri de önemli ölçüde etkiledi. Bunların yanında tüm sektör ve kesimlere yansıyan kira, ulaşım, ısınma vb. maliyet parametrelerinin ne kadar artış gösterdiğinden ve göstermeye devam ettiğinden söz etmeye lüzum olmasa gerek.

Bütün bu parametreler göz önüne alarak 3D görselleştirme fiyatları geçtiğimiz yıla göre yaklaşık %100 artış gösterdi denebilir. Bu bağlamda profesyonel biçimde hizmet vermek için kullanılacak bir adet render sistemi 90-100 bin liralara ulaşmışken, optimum oranda ihtiyaç duyulacak yazılım maliyetlerinin toplam yıllık ücreti ise 70-80 bin liralara ulaştığını ele aldığımızda, 3D mimari görselleştirme alanında kendini geliştirmek ve çalışma arzusunda olan yeni mezun olmuş mimar, iç mimar veya diğer tasarım otoritelerine dahil olan genç bir girişimcinin ofis kurup 3D tasarım hizmetleri üzerine uğraş vermesinin ne yazık ki son derece güç bir eylem haline geldiğini görebiliriz. Bu yönüyle de yaşadığımız bu sürecin, fiyat ve nitelik bağlamında 3D görselleştirme sektörüne de belirli bir yansımasının olabileceği görülüyor.


Render almanın maliyetlerinden kısaca söz ettik. Şimdi ise bu maliyetlerin verilen hizmete nasıl yansıdığından daha açık bir biçimde bahsedebiliriz. Yazının başında söz ettiğimiz gibi görselleştirme çalışmaları için net bir fiyattan veya bir tarifeden söz etmenin mümkün olmadığını tekrar hatırlatalım. Herkesin, her firmanın kendine göre maliyetleri, beklentileri olabildiği gibi her firmanın da ortaya koyduğu iş niteliği elbette çok farklılık göstermektedir. Tüm bunları unutmadan verdiğimiz fiyat bilgisini değerlendirmeniz gerektiğini unutmamalısınız.


Render Ücretleri
Fiyatlandırmada belirleyici temel parametre görsel niteliğidir.

Render Fiyatları


(Fiyat bilgilerinin verildiği bu bölüm, maliyet ve fiyat değişkenliklerinden dolayı belirli periyotlarla gözden geçirilerek güncellenmektedir.)


2023 yılının ikinci yarısı itibariyle mimari görselleştirme için tek kare render fiyatları ortalama 5000 ile 12000 lira arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Kare fiyatlarının belirlenmesinde sunulan niteliğin yanında toplamda kaç adet render karesi çalışılacağı, projenin ölçeği ve yapının modellenmesi işi için öngörülen tahmini süre gibi önemli parametreler vardır. Bu parametreler doğrultusunda fiyatlandırma oldukça değişiklik gösterebilir.


Bu bağlamda 3-4 bloklu, yaklaşık 100 kadar daireye sahip, cephe tasarımı ve malzemeleri mimari ofis tarafından büyük ölçüde belirlenmiş olan standart bir konut sitesi üzerinden ortalama fiyat aralıklarını tartışmak faydalı olacaktır.


Render Fiyatları
Fiyatlandırma İçin Yapılan Öneriler Bu Ölçekte Karma Bir Proje Üzerinden Yapılmıştır.

Öncelikle modelleme emeğinin vs. karşılanabilmesi için minimum bir görsel çalışma sayısı belirlenmelidir. Örnek vermek gerekirse, büyük ölçekli bir projede minimum 8 veya daha fazla sayıda görsel çalışılmalıdır. Fiyatlandırmanın görsel başına belirlenmesini önermekle birlikte; işin kaç günde tamamlanabileceğiyle ilgili öngörüde bulunup maliyetleriniz, niteliğiniz ve beklentileriniz doğrultusunda belirlemiş olduğunuz günlük ücret üzerinden bir hesaplama yapmanızdır. Dolayısıyla belirlediğiniz bu günlük ücreti elde edecek şekilde render kare sayısı ve kare başı ücret belirlemeniz önemlidir. Bu temel yaklaşımlar doğrultusunda öneri fiyatlardan bahsedelim.


Ortalama görsel niteliğine sahip olan ve freelance hizmet verenler, ofis ve vergilendirme maliyetleri de yoksa ilk paragrafta paylaştığımız fiyat aralığının alt diliminde (5000-7500 lira/görsel karesi) kalabilirler. Profesyonel düzeyde, üst seviye bir görselleştirme yapanlar bu makasın orta kısımlarında (7500-9000 lira/görsel karesi) bir ücretlendirme izleyebilirler. Bunun yanında görselleştirme işi için özel olarak kullandığı ofisi olup kira maliyeti, belirli sabit giderleri, çalışan ve vergi ödemeleri olan ve düzenli olarak donanım güncelleme maliyetleri olan profesyonel bir render ofisi ise verdiğimiz aralığın üst limitlerinde (9000-15000 lira/görsel karesi) bir render fiyatlandırması yapabilirler. Bu aralık firmamız All Render'ın da mimari görselleştirme hizmetlerindeki fiyat aralığını oluşturduğu için projelerinizi bu linkteki çalışmalarla kıyaslayarak kendi çalışmalarınızın konumunu da belirleyebilirsiniz.


Bu rakamlar mimari görselleştirme fiyatları için ifade edilmiş olup müşteri tarafından istenecek görsel miktarına göre çeşitli iskonto yapılabilir. Ayrıca ürün animasyonu, mimari animasyon, VR sunum gibi çeşitli sunum çözümleri üzerine değişen fiyatlar olabildiğini hatırlatmak isteriz. Farklı görsel sunum çözümlerinin maliyetlerini gelecek yazılarımızda detaylı bir şekilde ele alacağız.


Mimari Animasyon Fiyatları


Mimari animasyon çalışmaları oldukça maliyetli çalışmalardır. Birkaç saniyelik bir videonun bile onlarca render karesinden meydana geldiği düşünüldüğünde bu maliyet anlaşılır olmaktadır. Mimari animasyon bağlamında paylaşacağımız fiyatlar yalnızca Lumion yazılımı ile oluşturulan animasyon çalışmaları için geçerlidir. Mimari animasyon çalışmalarında minimum 60 saniye çalışmak koşuluyla saniye ücreti 500 lira gibi bir ücretlendirme yapılabilir. Çalışmanın yapılacağı mimari kütlenin modellenmesi haftalar sürecek bir hastane, iş merkezi vb. komplike ve detaylı bir kütleyse 3D modelleme ücretini mutlaka ayrıca değerlendirmelisiniz.


Bununla birlikte, Lumion her ne kadar kolay kullanılabilir bir yazılım olsa da bazı püf noktalar önemli olup animasyon niteliğinizi etkileyebilmektedir. Bu nitelikte doğrudan fiyata etki eden bir faktör olduğu için yaptığınız işlerin ışık, malzeme, kompozisyon, kurgu bağlamında ne ölçüde bir kaliteye sahip olduğunu iyi değerlendirmelisiniz. Bu bağlamda Lumion ile hazırladığımız mimari animasyon çalışmalarımızı inceleyerek, kendi çalışmalarınızın bu çalışmaların ötesinde veya gerisinde konumlandırıp paylaştığımız animasyon saniye fiyatını güncelleyebilirsiniz.


3D Ürün Modelleme ve Görselleştirme Fiyatları

Son olarak ürün görselleştirme çalışmaları hakkında da bilgi verecek olursak, 3D model datası hazır olan ürün görselleştirme çalışmalarında tek kare render fiyatı talep edilen işin detayına göre değişmekle birlikte 500-1500 lira aralığında olabilmektedir. 3D modelleme hizmeti de talep ediliyorsa bu konuda modellenmesi istenen obje veya ürünün detay seviyesine göre vereceğiniz emek çok fazla değişkenlik gösterecektir. O nedenle 3D ürün modelleme fiyatları için bir ücret aralığı belirtmek çok zordur. Burada ki yaklaşımınız modeli kaç günde yapabileceğinizi kritik edip çalışma sürenizi çıkarmak ve belirleyeceğiniz bir günlük ücret (Ör: 2.000 lira/günlük) ile toplam ücreti değerlendirmek olacaktır. Örnek olması adına, ürün render sayfamızda bulunan kozmetik çantasının 3ds Max ile yalnızca modellenmesi hizmetinin bedeli bu yazının yazıldığı tarih itibariyle 2500 liradır.


Yazıyı sonlandırırken, 3D görselleştirme hizmeti alınan ofisin kurumsal kalitesi ve bu sektör içerisindeki konumu doğrultusunda fiyatlandırmanın son derece farklılaşabileceğini vurgulamakta fayda var.


Firmamızdan projenize özel render fiyat teklifi almak için info@allrender.net adresine projenizi ve taleplerinizi mail olarak iletebilirsiniz.

bottom of page